Mer info

Pistmaskins körning

Jag har kört pistmaskin för Stöten i Sälen ( www.stoten.se ) ett par säsonger.

Hur en pistmaskin fungerar

När?

Pistmaskinerna jobbar oftast bara på kvällen och natten. Så man får sova på dagen eller om det är riktigt fint väder åka skidor :)

Bladet

Bladet använder man till att flytta snön från kanterna mot mitten och uppåt i backen. Eftersom nästan alla som åker i backen åker i mitten. Då trycks snö neråt och ut mot kanterna. Bladet används också till att schakta ut snöhögarna snökanonerna gör.

Banden

De ger bra fäste och lågt marktryck. Men maler även sönder de största snöklumparna som blir när man schaktar med bladet.

Fräsen

Den maler sönder alla klumpar till fin snö efter den sitter en gummimatta som gör det berömna manchestermönstret. Sen ska det helst frysa ett par timmar innan man åker på det, annars blir det uppåkt på nolltid.

Motorn

Den maskinen här på bilden har en mercendes motor på ca 450 HK och dricker från 20 liter diesel per timme. Motorn driver hydrualpumpar som sendan driver banden, fräsen och bladet.

Winch

Där det är extra brant har använder man en winch som sitter fast bakom hytten. I den finns en vajer som är ca 900 M. Den kopplar man i ett fäste på toppen så hjälper den till att dra upp maskinen när man kör uppåt och bromsa maskinen när masn kör neråt.

Lite kortfattat hur en pistmaskin fungerar